Podzimní turnaj v Lázních Libverda 2014

Napsal Martin. Uveřejněno v Turnaje

so
říj
18
2014
825 hits

Tento již tradičně pohodový turnaj se jako obvykle uskutečnil na bývalých volejbalových hřištích místního Sokola v prostorách areálu Vzlet. Naše početná Jablonecká výprava dorazila částečně již na páteční předturnajové soustředění, zbytek petanquérů pak dorazil v sobotu. Týmy s otiskem JAPKO byly rozděleny následovně, Zahradníci, jakožto obhájci loňského triumfu, sestavu neměnili a hráli tedy ve složení Black, Japat a Miloš. Tým ToMaTo byl ze dvou třetin složený z loňských stříbrných medailistů, tedy Vaisika a Tomíka. Jedinou změnou bylo nasazení Turbana, místo jarditha, který letos vedl vlastní tým, Lodní šroub, ve kterém si zahrál společně se svým kamarádem Jirkou a také s Kubrtem. Naďa, Martin Jireček a Šárka Pajkrtová pak vytvořili náš čtvrtý tým a startovali pod názvem Motáci.

Hlavní pořadatel, Zdenda Slezák (Club Rodamiento), společně s místními na boulodromu se zbrusu novým povrchem vybudovali celkem 8 hřišť, tedy dostatečný počet pro všech 15 dostavivších se týmů. Počasí, ač ještě brzy ráno pršelo a ještě hodinu před začátkem turnaje nevypadalo vůbec příjemně, se nakonec umoudřilo a se začátkem pořadatelova proslovu přítomné přivítaly i první sluneční paprsky, kterých postupem dne stále přibývalo a na půlku října bylo nakonec až neskutečně teplo.

Turnaj vypukl krátce po deváté hodině rozlosováním do dvou skupin, z nichž vždy první dva týmy postoupily do finálové části. Naše výprava se rozdělila rovnoměrně do obou skupin, tedy v osmičlenné skupině A proti sobě stály týmy ToMaTo a Motáci, které shodou okolností na sebe narazily hned v prvním utkání. A byl to zápas velmi vyrovnaný, postupovalo se v něm povětšinou jen po bodu a tak se protáhl na více než hodinu a půl. Nakonec se z vítězství 13:8 radoval tým ToMaTo, ale jak se nakonec ukázalo, důležitější bylo, že se v tomto zápase všichni velmi dobře rozehráli a v dalších zápasech skupiny A už ani jeden tým nenašel přemožitele a do finálové části tak postupovaly oba naše celky. O něco dramatičtější průběh měla skupina B, kde Zahradníci měli skělý nástup, když první 3 utkání vysoko vyhráli, ale v napínavém zápase s Prosrandou nedokázali udělat kýžený třináctý bod a těsně 12:13 prohráli. Mezitím však Lodní šroub skupinou proplouval bez porážky, když mimo jiné porazil právě i Prosrandu a pak jen velmi šťastně zvítězil i nad domácím týmem, zdálo se, že si jde jasně pro postup, všechno se však ještě mohlo změnit v posledním zápase. Zahradníci v něm po velmi dlouhé pauze vyzvali rozehraný Lodní šroub a vyrovnanou taktickou partii nakonec rozhodl střelou Kubrt. Namísto soupeřovi koule však trefil kouli vlastní a daroval tak Zahradníkům vítězství. Mezitím však také Prosranda podlehla týmu Muhull z Libverdy a připsala si tak druhou porážku, a tudíž se do finálové skupiny neprobojovala, neboť skončila třetí právě za oběma našimi týmy, tedy za prvními Zahradníky a druhým Lodním šroubem, nicméně poslední zápas o páté místo Prosranda zvládla.

Do čtyřčlenné finálové skupiny tedy postoupily všechny čtyři naše týmy. Dohrávala se dvě kola, když každý tým hrál s oběma týmy ze skupiny druhé a navíc se do tabulky počítal i výsledek zápasu ze základní části se čtvrtým finalistou. V prvním finálovém kole relativně hladce Lodní šroub porazil ToMaTo 13:6, zatímco Motáci dokázali udolat Zahradníky 13:8. V tu chvíli, tak nastala zapeklitá situace, když všechny týmy měly shodně jedno vítězství a jednu porážku. O konečném pořadí se tak rozhodovalo až v posledních zápasech. Zápas Motáků proti Lodnímu šroubu jednoznačně ovládali prvně jmenovaní, když soupeře přejeli 13:1 a připsali si tak důležitou druhou výhru. Souběžně hraný druhý zápas měl z počátku také jednoznačný průběh, když ToMaTo vedlo už 9:0, nicméně Zahradníci nahodili řemen a zápas zdramatizovali, když dokázali srovnat na 11:11, v dalším náhoze však ToMaTo mělo na zemi jeden bod a 4 koule na doházení bodu druhého, což se mu ovšem nepodařilo a dalo tak Zahradníkům ještě možnost utkání otočit, ti ji ale nevyužili a s poslednímy paprsky denního světla zakončilo ToMaTo turnaj vítězstvím 13:11, které jim zajistilo i celkové prvenství v turnaji, neboť o pořadí nakonec rozhodoval vzájemný zápas s Motáky, tedy úplně první zápas dne. Druhé místo tedy připadlo právě Motákům, kteří po prvním zápase už po zbytek dne nepoznali hořkost porážky. Třetí místo, také díky lepšímu vzájemnému zápasu, pak obsazují Zahradníci a nepopulární „brambora“ zbyla pro Lodní šroub. Po dohrání pak už zbývalo jen uskutečnit slavnostní ceremoniál s vyhlášením konečných výsledků, přebíráním tradičních medailí a dárkových košů a v neposlední řadě také loučením se s příjemně a přátelsky stráveným dnem a skvělým turnajem.

 

KONEČNÉ POŘADÍ:

1. ToMaTo (Tomáš Kunc, Martin Vais, Tomáš Urbanec)

2. Motáci (Naďa Kujanová, Martin Jireček, Šárka Pajkrtová)

3. Zahradníci (Miloš Zahradník, Jarda Patočka, Tomáš Schwarz)

4. Lodní šroub (Jarda Kriegler, Jarda Kubík, Jirka Beneš)